
Sfaturi pentru părinți
1. Programarea vizitelor la medicul pediatru
Încă de la naștere bebelușul trebuie văzut periodic de medic. Vizitele regulate la pediatru au rolul de a vă familiariza cu ceea ce trebuie făcut după ce ajungeți acasă din maternitate, și pentru urmărirea creșterii dezvoltării armonioase a copilului în primul ani de viață.
În acest prim an din viața copilului, vizitele la medicul pediatru vor urmări în primul rând creșterea armonioasă a sugarului, respectiv creșterea în greutate, înălțime și a perimetrului cranian. De preferat este că aceste vizite să se efectueze lunar, pentru a urmări elementele specificate mai sus, dar și apariția unor modificări la nivelul pielii, ochilor, articulațiilor, achizițiilor pe care ar trebui să le facă sugarul, precum și depistarea din timp a anumitor boli acute sau cronice.
Programarea vizitelor la medic se va face în funcție de vârsta copilului astfel:
a) prima vizită se va face după externarea din maternitate – moment în care copilul este înregistrat la un medic de familie și/sau un medic pediatru aceștia culegând toate informațiile necesare până la acel moment cu privire la starea de sănătate și particularitățile copilului
b) în prima luna de viață vizitele vor fi făcute în fiecare săptămână;
c) în intervalul 1 luna – 6 luni vizitele se vor face de două ori pe lună;
d) în intervalul 1 luna – 6 luni vizitele se vor face de două ori pe lună;
e) în intervalul 1 an – 3 ani vizitele se vor face trimestrial;
f) peste vârsta de trei ani vizitele la medicul de familie/medicul pediatru se vor face de 2 ori pe an și la intrarea în colectivitate (grădiniță, școală, liceu, etc.)
2. O familie sănătoasă, este o familie fericită.
Și invers. Liniștea căminului dvs este deosebit de importantă pentru bună dezvoltare psiho-emoțională a copilului dar și pentru menținerea unei stări de sănătate la cote înalte. Asigurați copilului dvs un mediu liniștit, plin de iubire și de înțelegere între membrii familiei. Când apar dificultăți, și în toate familiile apar, încercați să va feriți copilul de certurile care pot degenera, păstrați-va calmul și discutați departe de ochii și urechile copiilor.
3. O alimentație sănătoasă și diversificată
Un stil de viață sănătos, în care mișcarea și sportul sunt în prima linie, asigura premisele unei stări de bine și menține starea de sănătate a copilului dvs.
4. În cazul în care copilul prezintă manifestările unei afecțiuni acute
Luați legătură cu medicul de familie sau cu pediatrul copilului dvs. Ideal ar fi că la primele semne de boală să va adresați medicului, care în urmă unui consult să indice tratamentul de prima intenție. Evitați administrarea de antibiotice, anticonvulsivante, antiemetice,fără indicația medicului. Puteți face mai mult rău decât bine.
Sfat pentru părinți pentru menținerea sănătății copiilor:
Contribuiți la o alimentație sănătoasă a copiilor voștri;
Limitați-le timpul în fața noilor tehnologii (telefoane, planșete, dar și TV);
Ajutații să fie activi fizic;
Învățații să consume lichide în normele recomandate;
Nu urmați sfaturile persoanelor fără studii medicale, contactați medicul ori de câte ori aveți nevoie.