l
Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

a

Doctor Felix

Imunizare

Vaccinul este un produs biologic, care se inoculează unui individ, în scopul de a preveni o îmbolnăvire, produsă de un anumit agent patogen. Agentul patogen este un microorganism capabil să producă o îmbolnăvire.

Imunitatea este definită ca fiind rezistentă la un agent patogen, dobândită de un organism după ce acesta a trecut prin boală (Ex. : rubeolă).
*în primele 6 luni de după nașterela sugarul alimentat la sân, poate exista o imunitate la anumite boli pe care mama le-a avut în antecedente.

Mecanism de acțiune: vaccinul se comportă ca un antigen (microb, virus), care odată introdus în organism, determină producerea de anticorpi specifici. Prin producția de anticorpi specifici se dezvoltă imunitatea organismului, față de respectivul agent patogen (Ex: virus).
Vaccinul aduce cu sine “informația” despre acel virus pe care îl “reprezintă”, fără a produce îmbolnăvirea organismului, ci doar declanșează activarea lanțului imun. În acest fel este prevenită boala pe care acest microorganism ar fi putut  o determinela un organism fără imunitate (nevaccinat sau care nu a trecut prin boală).

Prevenţia bolilor. Reguli de aur:

  •  Este mai bine să previi o boală decât să o tratezi!
  •  Vaccinurile pot preveni îmbolnăvirile la persoanele vaccinate şi le pot proteja pe cele care ajung în contact cu persoane nevaccinate sau bolnave.

Programul național de vaccinare

Post a Comment

Trimite mesaj
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?
Urgență